• Αρχική
  • Blog
  • Γιατί οι millennials επιλέγουν να αποκτήσουν κατοικίδια και όχι παιδιά;

Γιατί οι millennials επιλέγουν να αποκτήσουν κατοικίδια και όχι παιδιά;

Γιατί οι millennials επιλέγουν να αποκτήσουν κατοικίδια και όχι παιδιά;

Τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι ενδεικτικά της κατάστασης. Περίπου οι μισοί άνθρωποι που έχουν γεννηθεί μεταξύ του 1980 και του 2000 βλέπουν την απόκτηση ενός κατοικιδίου ως ένα νέο μέλος της οικογένειας. Αυτό σημαίνει ότι επιλέγουν περισσότερο να αποκτήσουν ένα τετράποδο φίλο από το να αποκτήσουν ένα ή περισσότερα παιδιά. Τα κατοικίδια φυσικά και αποτελούν μέλη της οικογένειας και κατέχουν αυτή τη θέση τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην καρδιά μας.

Οι millennials είναι η γενιά εκείνη που καθυστέρησε (σε σχέση με ότι ίσχυε μέχρι τότε) τις μεγάλες αποφάσεις της ζωής. Η απόκτηση στέγης, ο γάμος και η απόκτηση παιδιών πηγαίνουν όλο και πίσω στη λίστα προτεραιοτήτων των millennials και έτσι δεν φαντάζει περίεργο που όλο και περισσότερα άτομα αυτής της γενιάς επιλέγουν να αποκτήσουν κατοικίδια από το να αποκτήσουν παιδιά.

Για ποιους λόγους όμως κάνουν μια τέτοια επιλογή;

Οικονομικοί λόγοι

Η απόκτηση και η συμβίωση με ένα κατοικίδιο κοστίζει σημαντικά λιγότερο από την απόκτηση και το μεγάλωμα ενός παιδιού. Ποσό που πολλαπλασιάζεται όσο αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών. Ένα κατοικίδιο έχει σαφώς κάποια ετήσια έξοδα (για διατροφή, για την υγεία του, για το well-being του) ενώ τα ίδια έξοδα για ένα παιδί είναι περίπου 10 φορές περισσότερα. Η διαφορά είναι σημαντική, ειδικά για άτομα που δεν έχουν την οικονομική άνεση.

Δέσμευση

Τα κατοικίδια έχουν επίσης τη δυνατότητα να προσφέρουν έναν σκοπό στη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων χωρίς όμως να απαιτούν τις «θυσίες» που απαιτεί το μεγάλωμα των παιδιών.

Οι άνθρωποι που έχουν κατοικίδια ζώα παίρνουν πολύ σοβαρά τις ευθύνες τους ως ανάδοχοι τους.

Φυσικά και τα κατοικίδια, όπως και τα παιδιά, χρειάζονται αγάπη, φροντίδα και προσοχή αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που χρειάζονται τα παιδιά. Τα παιδιά χρειάζονται προσοχή και επιτήρηση όλη την ώρα (ειδικά στις μικρότερες ηλικίες) και πιθανόν και κάποιο άτομο (της οικογένειας ή baby sitter) ή κάποια δομή (πχ βρεφονηπιακός, παιδικός σταθμός) που επιφέρουν και τα ανάλογα έξοδα.

Πρόβα για το μέλλον

Η απόκτηση ενός κατοικιδίου πριν την απόκτηση παιδιών είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να κάνει κανείς μια πρόβα για το μέλλον ως γονέας τόσο για τον ίδιο όσο και για τον άνθρωπο που έχει στη ζωή του. Επίσης το κατοικίδιο, ειδικά εάν πρόκειται για μωρό κατοικίδιο, θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε όλες εκείνες τις ικανότητες και τα χαρακτηριστικά που αποκτούν οι γονείς όταν μεγαλώνουν ένα μωρό. Έτσι όταν έρθει η ώρα να αποκτήσετε μωρό θα είστε πιο έτοιμοι.

Οι απόψεις σχετικά με το αν μπορούν τα κατοικίδια να αντικαταστήσουν τα παιδιά διίστανται. Σε αυτά όμως βρίσκουν παρηγοριά όσοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν για οποιοδήποτε λόγο (προσωρινό ή μη) να αποκτήσουν παιδιά. Τα κατοικίδια τους προσφέρουν την άνευ όρων αγάπη που χρειάζονται ενώ βοηθούν και την ψυχική και πνευματική τους υγεία.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στον άρθρο έχουν χαρακτήρα ενημερωτικό και δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση την κτηνιατρική εξέταση, διάγνωση και χορήγηση θεραπευτικής αγωγής. Ποτέ μην αγνοήσεις τις συμβουλές που σου έδωσε ο κτηνίατρος σου επειδή κάτι διάβασες στο petexplorer. Αν παρατηρήσεις κάτι επείγον η περίεργο σύμπτωμα, κάλεσε αμέσως τον Κτηνίατρο σου.