• Αρχική
  • Blog
  • Πώς τα κατοικίδια επηρεάζουν τη ζωή σας και των παιδιών σας

Πώς τα κατοικίδια επηρεάζουν τη ζωή σας και των παιδιών σας

Πώς τα κατοικίδια επηρεάζουν τη ζωή σας και των παιδιών σας

Όποιο και αν είναι το κατοικίδιο σας (πχ γάτα, σκύλος ή οτιδήποτε άλλο) είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η παρουσία του έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία σας καθώς, μεταξύ άλλων, μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη, βελτιώνει την αυτοπεποίθηση και δίνει σκοπό και νόημα στη ζωή σας. Το ίδιο συμβαίνει και στα παιδιά που ανήκουν στην οικογένεια καθώς και εκείνα επηρεάζονται θετικά από την παρουσία ενός (ή περισσότερων κατοικιδίων) στο σπίτι.

Πώς τα κατοικίδια επηρεάζουν τη δική σας ζωή αλλά και τη ζωή των παιδιών σας;

Μειώνουν το άγχος

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δείξει οι έρευνες, το να έχετε ένα κατοικίδιο στο σπίτι σας ή έστω και να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο μαζί του μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και κατά συνέπεια και το άγχος. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη τη φυσική επαφή και η επαφή με ένα κατοικίδιο μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη, να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα αλλά και να μειώσει τα βίαια συναισθήματα.

Καθορίζουν τη δομή και το πρόγραμμα της ημέρας σας

Τα κατοικίδια χρειάζονται καθημερινή φροντίδα και περιποίηση. Το να συμπεριλάβετε και τα παιδιά σας στην καθημερινή ρουτίνα φροντίδας και περιποίησης του κατοικιδίου (πχ τάισμα, άσκηση, καθαριότητα κτλ) τους βοηθάτε να καλλιεργήσουν την υπευθυνότητα αλλά και να αποκτήσουν την έννοια της οργάνωσης.

Βελτιώνουν την κοινωνικότητα

Τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν να αναπτύξετε την δική σας κοινωνικότητα αλλά και εκείνη των παιδιών σας. Τα παιδιά σας αναπτύσσουν ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τα κατοικίδια που τους μαθαίνει πώς να είναι συμπονετικά άτομα αλλά και πώς να φροντίζουν ένα άλλο ον. Αυτές οι εμπειρίες βοηθούν τα παιδιά στην καθημερινή τους αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους, ενώ επωφελούνται ιδιαίτερα τα παιδιά που είναι ντροπαλά ή δυσκολεύονται στις κοινωνικές επαφές.

Μειώνουν την κατάθλιψη

Τα κατοικίδια μπορούν να μειώσουν την κατάθλιψη που νιώθει κάποιος. Η ζεστασιά και η συντροφικότητα που προσφέρει ένα κατοικίδιο μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο μόνοι. Τίποτα δε συγκρίνεται με το συναίσθημα που νιώθει κάποιος όταν το κατοικίδιό του έρχεται κοντά του ή όταν τον χαιρετά χαρούμενο όταν εκείνος μπαίνει στο σπίτι. Τα κατοικίδια εξαρτώνται από τους ιδιοκτήτες τους για την καθημερινή τους φροντίδα και περιποίηση και έτσι σας δίνουν ένα σκοπό στην καθημερινότητά σας, καθώς γνωρίζετε ότι έχετε κάποιον να φροντίζετε. Επίσης, οι ανάγκες του κατοικιδίου για βόλτα και άσκηση σας δίνουν κίνητρο και σας «αναγκάζουν» να βγείτε έξω και να αλλάξει η διάθεσή σας, ακόμα και αν δεν αισθάνεστε ότι θέλετε να βγείτε έξω.

Τα κατοικίδια προσφέρουν πολλά περισσότερα από μια απλή συντροφιά. Η ύπαρξη και η αλληλεπίδραση μαζί τους μπορεί να βοηθήσει εσάς και τα παιδιά σας σε ψυχολογικές αλλά και πρακτικές πτυχές της ζωής, της καθημερινότητας αλλά και της υγείας σας.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στον άρθρο έχουν χαρακτήρα ενημερωτικό και δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση την κτηνιατρική εξέταση, διάγνωση και χορήγηση θεραπευτικής αγωγής. Ποτέ μην αγνοήσεις τις συμβουλές που σου έδωσε ο κτηνίατρος σου επειδή κάτι διάβασες στο petexplorer. Αν παρατηρήσεις κάτι επείγον η περίεργο σύμπτωμα, κάλεσε αμέσως τον Κτηνίατρο σου.